Jabuke ili banane u karamelu
Sastojci
- 1/2 šalice brašna
- 2 žlice škrobnog brašna
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 šalice vode
- 2 jabuke
- ili 2 banane
- ulje za prženje
- 1 žlica ulje
- 1/3 šalice tople vode
- 2/3 šalice šećera
- 2 žličice sezama
Priprema
U zdjeli pomiješajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo.
Dodajte vodu i miješajte da postane glatko tijesto. Ogulite jabuke i
izvadite im koštice. Svaku narežite na tri dijela. Banane ogulite i
režite dijagonalno 2 cm široke kriške. Voće umočite u tijesto, podignite
ga s dvije vilice, neka se višak tijesta ocijedi, pa ga pržite
na vrelom ulju. Neka postane smeđe-žuto. Šupljom žlicom vadite voće te
ga stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.
Dobro nauljite pladanj. Vrč napunite ledom i prelijte ga vodom.
U tavu stavite žlicu ulja, 2/3 šalice šećera i toplu vodu. Dobro
promiješajte pa stavite tavu na vatru. Miješajte dok šećer ne počne
dobivati boju meda. Maknite s vatre, dodajte sezam,
nastavite miješati. Komad po komad voća stavljajte u karamel, vrtite
tavu da se voće potpuno umoči. Pomoću dvije vilice stavite ga
na namašteni pladanj. Neka se komadi ne dodiruju. Za stolom umočite
voće u ledenu vode tako da se karamel stvrdne i voće ohladi.
Kazalo