Seljačko pecivo
Sastojci
- 0.5 kg brašna
- žličica soli
- vrećica suhog kvasca
- 2 jaja
- 10 dag sira, npr. ementalera
- 10 dag šunke ili mesnate slanine
- šaka zelenih maslina
- 2 žlice maslinovog ulja
- žličica kumina
- 1 jaje za mazanje
- maslac i brašno za pekač
Priprema
Priredite kvasac prema naputku na vrećici.
Umijesite tijesto od brašna, mlake vode, malo soli, ulja, jaja i
kvasca, i na kraju dodajte na kocke narezani sir i šunku i masline
očišćene od koštica i nasjeckane. Ostavite pokriveno na toplom
mjestu da se diže jedan sat.
Od tijesta oblikujte valjak, pa ga narežite na komade kao za knedle.
Od svakog komada oblikujte kuglu, stavite je na podlogu, prstom
utisnite rupu i zavrtite tako da pecivo sliči na prsten. Peciva
kuhajte 1-2 minute u kipućoj vodi. Vadite šupljom žlicom, dobro
ocijedite i slažite
na namazani i pobrašnjeni pekač. Svaki prsten namažite tučenim
jajem i posipajte kuminom pa pecite u vrućoj pećnici oko 20 minuta.
Kazalo