Štrudla od šljiva
Sastojci
Za kore:
- 35 dag brašna
- 2 žlice ulja
- 2 žumanjka
- 2.5 dl mlake slane vode
- 1 žlica octa
- ulje ili margarin za mazanje
ili 40 dag gotovih tankih kora
- 1-1.5 kg šljiva
- 6 dag krušnih mrvica
- 15 dag šećera
- po želji 12 dag mljevenih oraha, cimet
- šećer za posipanje
Priprema
Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Mijesiti treba dosta dugo dok
se ne prestane lijepiti.
Tijesto zatim podijelite u onoliko dijelova koliko ćete svitaka
napraviti. Svaki dio tijesto oblikujte u kuglu, lagano namažite uljem
da se ne stvori korica i ostavite pod vrućom šerpinjom pola sata.
Tijesto zatim stavite na pobrašnjeni stolnjak i polako razvlačite
skupljenim šakama dok ne postane prozirno. Deblje krajeve odrežite.
Za nadjev očistite i narežite šljive, te ih rasporedite po tijestu.
Posipajte mrvicama, šećerom i po želji orasima. Smotajte štrudlu,
premažite masnoćom i pecite. Pečeno posipajte šećerom.
Kazalo