Vijenac od suncokreta
Sastojci
- 3 dl brašna
- 20 dag suncokretova sjemena
- 3 dag sezama, može i bez
- 1 dl šećera, po mogućnosti smeđeg
- 1 dl ulja
- 2 dl mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- vanilin šećer
- 2 jaja
- po želji 1 dl šećer, 1 dl vode i sok od 1 limuna
- ili šećer za posipanje
Priprema
Sameljite suncokret u mlincu za kavu. Prosijte brašno s praškom za
pecivo. Dobro izmiješajte jaja, šećer, ulje, mlijeko, brašno, suncokret
i vanilin šećer. Smjesu ulijte u namazani o brašnom posuti lim u obliku
vijenca. Pecite najprije na 220 stupnjeva pa odmah smanjite na 180.
Kad je tijesto pečeno možete ga zaliti sirupom spravljenim od kuhane
vode i šećera. Limun dodajte tek kad je sirup mlak. Neka se kolač ohladi
pa ga spremite u hladnjak. Ako ga niste preelili sirupom, možete ga
posuti šećerom. U tom se slučaju čuva na sobnoj temperaturi.
Kazalo