Vermičeli s povrćem
Sastojci
- veliki luk
- vezica mladog luka
- 200 g mrkve
- 300 g brokula
- 100 g korijena celera
- 2 velika češnja češnjaka, zdrobljena
- 250 g prozirnih kineskih rezanaca (vermičeli) ili vrlo tankih špageta
- 2 žlice ulja od kikirikija(arašida)
- 2-3 žlice soja umaka
- 1 žlica umaka od oštriga
- 1 dl bijelog vina
- 1 žlica gustina
- malo ingevera (ginger), papra, vegete po ukusu
- 1-2 dl juhe za podlijevanje
Priprema
Sve namirnice možete nabaviti u kineskom trgovinama ili trgovinama
zdrave hrane. Rezance možete zamijeniti vrlo tankim špagetima od
durum brašna (ili talijanskim) ali ih prije malo prokuhajte. Ulje od
kikirikija se koristi jer podnosi visoke temperature.
Brokulama odvojite cvjetiće, ostatak ogulite (ako je brokula starija)
i narežite na štapiće malo deblje od šibica. Mrkvu također narežite
na štapiće. Luk grubo nasjeckajte. Mladi luk narežite skupa sa zelenim
dijelom.
Vok ili posudu s debelim dnom dobro zagrijte, ulijte ulje i na
zagrijanom ulju pržite luk, nakon minute dodajte mladi luk, pa češnjak,
te zatim redom mrkvu, brokulu pa cjetiće brokule. Namirnice dodavajte
malo po malo da temperatura u posudi ne padne suviše. Cijelo vrijeme
miješajte. Povrće mora ostati napola sirovo! Na kraju dodajte umake
razmućene u vinu i začine (pazite, umaci su slani!). Promiješajte, dodajte rezance, podlijte
juhom i neka malo prokuha. Ako je umak rijedak dodajte gustin razmućen
u malo juhe. Poslužite toplo.
Kazalo