Jabuke ili banane u karamelu

      Sastojci

      • 1/2 šalice brašna
      • 2 žlice škrobnog brašna
      • 3/4 žličice praška za pecivo
      • 1/2 šalice vode
      • 2 jabuke
      • ili 2 banane
      • ulje za prženje
      • 1 žlica ulje
      • 1/3 šalice tople vode
      • 2/3 šalice šećera
      • 2 žličice sezama

      Priprema


      U zdjeli pomiješajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Dodajte vodu i miješajte da postane glatko tijesto. Ogulite jabuke i izvadite im koštice. Svaku narežite na tri dijela. Banane ogulite i režite dijagonalno 2 cm široke kriške. Voće umočite u tijesto, podignite ga s dvije vilice, neka se višak tijesta ocijedi, pa ga pržite na vrelom ulju. Neka postane smeđe-žuto. Šupljom žlicom vadite voće te ga stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.
      Dobro nauljite pladanj. Vrč napunite ledom i prelijte ga vodom. U tavu stavite žlicu ulja, 2/3 šalice šećera i toplu vodu. Dobro promiješajte pa stavite tavu na vatru. Miješajte dok šećer ne počne dobivati boju meda. Maknite s vatre, dodajte sezam, nastavite miješati. Komad po komad voća stavljajte u karamel, vrtite tavu da se voće potpuno umoči. Pomoću dvije vilice stavite ga na namašteni pladanj. Neka se komadi ne dodiruju. Za stolom umočite voće u ledenu vode tako da se karamel stvrdne i voće ohladi.
      Kazalo