ČOKOLADNI LISTIĆI S KREMOM

      Sastojci

      • 300g čokolade za kuhanje
      • 8 oljuštenih lješnjaka
      • šećer u prahu za presipavanje
      • 2.5 dl mlijeka
      • 200 g šećera
      • 2.5 dl slatkog vrhnja
      • 1.5 dl slatkog vrhnja
      • 60 g šećera
      • 2 žličice ruma
      • 30 g čokoladnih bombona
      • 2 žličice limunog soka
      • 3 žumanjka
      • 1 štapić vanilije prerezan po dužini
      • 3 listića želatine

      Priprema

      45 minuta + 3 sata ("Ko' čeka taj dočeka")

      Veliki lim prekrijte masnim papirom za pečenje. Čokoladu izlomite na male komade i otopite na pari; mješajte drvenom žlicom dok ne dobijete glatku smjesu. Otopljenu čokoladu izlijte na lim obložen papirom i razvucite špatulom. Pokrijte drugim listom papira za pečenje i prijeđite valjkom za tijesto tako da dobijete sloj čokolade debeo oko 1.5 mm. Okruglim oblikom izrežite iz čokoladnog lista 12 krugova promjera otprilike 7 cm. Pažljivo ih odvojite od papira i stavljajte na veliki, plitki tanjur obložen aluminijskom folijom. Odložite u hladnjak.

      Listove želatine stavite u hladnu vodu. Popržite lješnjake, a od hladnog vrhnja istucite čvrsti šlag. Zagrijte mlijeko sa štapićima vanilije. Žumanjke i šećer istucite u pjenastu smjesu. Miješajući dodajte vruće mlijeko i zagrijavajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Uklonite s vatre dodajte ocijeđenu želatinu i čokoladne bombone. Dobro promiješajte da se svi sastojci spoje i ostavite da se sve ohladi. Dodajte šlag i ostavite još tri sata u hladnjku.

      Šećer otopite sa dvije žlice vode i limunovim sokom. Uklonite s vatre, dodajte rum i slatko vrhnje. Prije posluživanja na svaki tanjur stavite po jedan krug od čokolade. Uz pomoć slastičarske vrećice stavite sloj pjene, dodajte drugi čokoladni krug, stavite kremu i završite trećim krugom. Pospite šećerom u prahu, ukrasite s malo šlaga i prženim lješnjakom. Na svaki tanjurić dodajte malo karamel umaka i poslužite rashlađeno.

      Dobar tek!

      Sergej Bogunović("Profesionalni kuhar III2 razreda GAM-a Rijeka")