Seljačko pecivo

      Sastojci

      • 0.5 kg brašna
      • žličica soli
      • vrećica suhog kvasca
      • 2 jaja
      • 10 dag sira, npr. ementalera
      • 10 dag šunke ili mesnate slanine
      • šaka zelenih maslina
      • 2 žlice maslinovog ulja
      • žličica kumina
      • 1 jaje za mazanje
      • maslac i brašno za pekač

      Priprema

      Priredite kvasac prema naputku na vrećici. Umijesite tijesto od brašna, mlake vode, malo soli, ulja, jaja i kvasca, i na kraju dodajte na kocke narezani sir i šunku i masline očišćene od koštica i nasjeckane. Ostavite pokriveno na toplom mjestu da se diže jedan sat.
      Od tijesta oblikujte valjak, pa ga narežite na komade kao za knedle. Od svakog komada oblikujte kuglu, stavite je na podlogu, prstom utisnite rupu i zavrtite tako da pecivo sliči na prsten. Peciva kuhajte 1-2 minute u kipućoj vodi. Vadite šupljom žlicom, dobro ocijedite i slažite na namazani i pobrašnjeni pekač. Svaki prsten namažite tučenim jajem i posipajte kuminom pa pecite u vrućoj pećnici oko 20 minuta.

      Kazalo