Uskršnje slatke pogačice

    Sastojci

    • 2 vrećice suhog kvasca (za ukupno 80-100 dag brašna)
    • 1 šalica mlakog mlijeka
    • 1/2 šalice mlake vode
    • 1/2 šalice šećera
    • 1/4 šalice omekšanog maslaca
    • žličica vanili šećera
    • žličica soli
    • 1/2 žličice oraščića
    • 6 i 1/2 do 7 šalica brašna
    • 4 jaja
    • 1/2 šalice svijetlih grožđica
    • 1/2 šalice tamnih grožđica
    • 2 žlice vode
    • 1 žumanjak

    Glazura

    • 1 šalica šećera za posipanje (štaub)
    • 4 žlice mlijeka ili vrhnja
    • na vrh noža soli
    • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

    Priprema

    Rastopite kvasac u mlakoj vodi. Dodajte mlijeko, šećer, vaniliju, maslac, sol, oraščić i tri šalice brašna. Tucite kuhačom dok smjesa ne postane glatka. Dodajte jedno po jedno jaje. Iza svakog dodavanja dobro izmiješajte tijesto. Dodajte grožđice i toliko brašna da dobijete mekano tijesto. Na pobrašnjenoj podlozi mijesite 7-8 minuta. Oblikujte kuglu i stavite je u manašćenu posudu, okrenite da se zamasti i gornji dio, pokrijte vlažnom krpom ili sve skupa stavite u plastičnu vrećicu i ostavite da se diže dok se ne podvostruči.
    Premijesite tijesto i oblikujte 30 loptica. Složiite ih na namazani pleh, oštrim nožem zarežite na svakoj križ, pokrijte i ostavite dizati. Premažite žumanjcem i pecite oko 12 minuta. Ohladite na mrežastoj podlozi pa premažite glazurom.
    Za glazuru dobro izmiješajte sve sastojke da dobijete mješavinu koja se lako razlijeva. Možete dodati šećera ili mlijeka.

    Kazalo